Mobilnost - Španija (11.dan)
Ko so nas že prvi sončni žarki prebudili, smo z nasmehom na obrazu pojedli zajtrk, saj smo vedeli, da nas danes čaka nov delovni dan in sicer delo v oljarni. Peš smo odšli do tovarne, ki je v centru mesta Martos. Tam smo se razdelili v skupine z različnimi nalogami. Nekaj dijakov je odšlo v laboratorij, kjer so merili odstotek maščob v olivah, drugi pa so spoznali delo v pakirnici. Delali smo zjutraj in popoldne. Popoldne pa nam je mojster, kot je za vino enolog, razložil celoten postopek pridobivanja olja in njegovo klasifikacijo. V oljarni predelajo dva milijona ton oliv, katerega večinoma prodajo v Italijo. Podučil nas je o terminih ekstra deviško, deviško in navadno oljčno olje. Razliko v njihovi kvaliteti in nastanku. Prav tako nam je razložil, od kje prihaja razlika v barvi, saj je zeleno oljčno olje boljše od rumenega.
Komentarji
Objavite komentar