Kaj smo se naučili



Dijaki so na delovni praksi v Španiji s strokovnega vidika spoznali celoten proces proizvodnje oljčnega olja. Najprej so spoznavali stopnje zorenja oliv in oljk na plantaži in se naučili, da na kvaliteto dreves in plodov najbolj vplivajo:
- lokacija nasada,
- podnebje,
- nadmorska višina,
- različne metode rasti nasadov,
- metode obiranja in transport sadežev do stiskalnice.




Spoznali so, kako določiti zrelost sadežev, ki je ključnega pomena za okus in kvaliteto oljčnega olja. Ročno obrane olive, ki so v najkrajšem času prenesene v stiskalnico, proizvedejo bolj kvalitetno olje, kot pa strojno obrane olive, ki so poškodovane ter niso takoj stisnjene. Martos je sicer območje v Španiji, ki nima veliko padavin, ampak dijaki so izkusili tudi deževno vreme. V deževnih dneh obiranje oliv ni mogoče, prav tako tudi stiskalnica takrat ne obratuje, saj olive stisnejo v najkrajšem možnem času in jih skladiščijo le kratkoročno, do stiskanja. Na plantaži so spoznali, kako fizično naporno je "pretepanje" oliv, še posebej po nekaj zaporednih dneh dela, vendar je bilo delo ob prijetnem druženju s preostalimi delavci - Maročani lažje.Poseben poudarek za kvaliteto oljčnega olja imajo tudi metode skladiščenja in vplivi na kvaliteto sadežev (izpostavljenost svetlobi, kisiku in toploti). Dijaki so dodatne značilnosti oljčnega olja spoznavali tudi v laboratoriju stiskalnice, kjer so merili odstotek maščob v olivah.
Okusili in naučili so se prepoznavati različne vrste oliv in oljčnega olja ter različne okuse, arome, vsebnost antioksidantov, trpežnost olupka in barvo, saj so imeli v oljarni posebno vodenje z mojstrom za oljčno olje, ki je razložil celoten postopek pridobivanja olja in njegovo klasifikacijo. Spoznali so termine ekstra deviško, deviško in navadno oljčno olje ter razliko v njihovi kvaliteti in nastanku. Naučili so se, da je zeleno oljčno olje boljše od rumenega.
Dijaki so spoznavali tudi zadnji korak pred prodajo oljčnega olja, delo v pakirnici.



Dijaki so spoznavali lokalno kulinariko (posebno navdušenje kažejo nad churrosi), tipične navade Špancev (med drugim tudi siesto) okolico mesta Martos ter si na enodnevni ekskurziji ogledali tudi Jaen, Cordobo in Granado. Navdušeno so raziskovali ulice mesta Granada in grajsko vzpetino Alhambre ter preizkušali akustiko srednjeveške arhitekture.















Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Mobinost - Španija, Martos 6.dan

Mobilnst - Španija, Martos (3. dan)

Mobilnost - Španija (11.dan)